Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Masterprogram i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser

Många av dagens miljö- och samhällsproblem är direkt relaterade till vattenfrågor och planering av vattenresurser.

Notera inför höstterminen 2022: Masterprogrammet i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser, som har givits i sin nuvarande form i mer än tio år, kommer inte att starta under höstterminen 2022. Detta beror på att vi kommer att starta utvecklingen av en ny utbildning i hydrologi - en process som tar minst ett år. Vi ber om ursäkt för rådande situation ifall du hade planer på att ansöka om detta program från och med 2022. Kanske kan några av våra fyra andra program vara intressanta alternativ. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om programutvecklingen på vår hemsida.

Programmet utgår ifrån ett systemperspektiv och ger fördjupade kunskaper om mark- och vattensystem och hur dessa interagerar, samt om föroreningsproblem och relaterade risker för samhället. Utbildningen tar även upp frågor om vattenresurser, förvaltning och konflikter i globala, regionala och lokala perspektiv. Kurserna i programmet är baserade på aktuell forskning och har en nära relation till relevanta samhällsproblem.

Det finns en tydlig koppling till forskning på institutionen som förhållanden och förändringar i markvatten och grundvatten, sjöar och vattendrag, våtmarker, permafrost och vatten från glaciärer samt ekohydrologi. På institutionen studerar vi hur mycket organiskt kol som finns i landskapet i den pan-Arktiska permafrostregionen, och vad som kan komma att hända med kolet i ett framtida varmare klimat.

Hydrologi, vattenresurser och hållbarhet
Växande folkmängd, industri och konstbevattning inom jordbruk, kombinerat med effekter från klimatförändringar, är kopplat till vattenresurser och vattenkvalitet. Foto Fernando Jaramillo.
  • Programöversikt

    Masterprogrammet är 120 hp, avancerad nivå, studietakt 100% och är på två år. Programmet har följande upplägg:

    • 45 hp är obligatoriska kurser
    • 15-45 hp är valfria kurser
    • 30-60 hp är examensarbete (obligatorsiskt)

    År 1

    Hösttermin

    Vattenresurser och hållbarhet, 15 hp

    Hydrologisk modellering, 15 hp

    Vårtermin

    Period 1:
    Valfria kurser 15 hp och följande valfria kurser är inom området:

    Permafrost - påverkan på ekosystem och hydrologi, 7,5 hp (period A) 

    Avancerad hydrologi, 7,5 hp (period A)

    Avancerad hydrogeologi, 7,5 hp (period B)

    Period 2:

    Vattenresursförvaltning och föroreningsspridning, 15 hp

    Sommartermin

    På sommarterminen ger vi kursen Ekohydrologi, 7,5 hp som en valfri kurs inom ämnet. I kursen ingår ett fältarbete vid forskningsstationen Navarino Environmental Observatory (NEO), Grekland.

    År 2

    Under sista året skriver du ett examensarbete inom hydrologi. Beroende på om du vill skriva ett examensarbete om 30, 45 eller 60 hp kan du välja valfria kurser om i olika omfattning: Examensarbete i naturgeografi och kvartärgeologi 30/45/60 hp.

    Självständigt arbete

    Under sista året skriver du ett examensarbete inom hydrologi. Beroende på om du vill skriva ett examensarbete om 30, 45 eller 60 hp kan du välja valfria kurser om i olika omfattning. 

    Examensarbetet består av ett självständigt utfört forsknings- eller utredningsprojekt formulerat i samarbete med en handledare vid institutionen. Arbetet skall redovisas skriftligt i form av en vetenskaplig uppsats och muntligt på ett seminarium.

  • Så ansöker du

    Masterprogrammet i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser kommer inte att starta under höstterminen 2022.

  • Mer information

    Examen

    Masterprogrammet i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser, 120 hp leder till följande examen: Naturvetenskaplig masterexamen (120 hp) i Naturgeografi och kvartärgeologi med intriktning mot Hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser.

    Examen vid Stockholms universitet

  • Arbetsmarknad och karriär

    Kunskapen du får efter att ha läst programmet är viktig för arbeten med vattenverksamheter, vattenskyddsområden och förorenade områden både internationellt och nationellt, till exempel inom myndigheter och företag. Våra alumner arbetar till exempel vid SMHI, NIRAS, SGU, Sweco, AECOM, ÅF, Naturvårdsverket och Berg AB som hydrogeologer, hydrologer eller miljökonsulter.

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexepditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Studievägledare
    E-post: studievagledare@natgeo.su.se

    Programansvar
    Fernando Jaramillo
    E-post: fernando.jaramillo@natgeo.su.se